نحوه تشکیل باران


چگونگی تشکیل باران برای زمانهای طولانی بعنوان یک معما باقی مانده بود .

تنها پس از اختراع رادارها ی هوا شناسی  ، کشف مراحل تشکیل باران امکان پذیر شد .

براساس این کشف ، تشکیل باران در سه مرحله انجام می گیرد ، ابتدا " ماده خام "  باران به وسیله باد در هوا بالا می رود سپس ابرها تشکیل می شوند و درنهایت قطرات باران ظاهر می شوند .

قران تشکیل باران دقیقا بر اساس این فرایند را بیان می کند .

 در یکی از آیات این تشکیل به این ترتیب بیان می شود :

اللَّهُ الَّذِی یُرْسِلُ الرِّیَاحَ فَتُثِیرُ سَحَابًا فَیَبْسُطُهُ فِی السَّمَاء کَیْفَ یَشَاءُ وَیَجْعَلُهُ کِسَفًا فَتَرَى الْوَدْقَ یَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ فَإِذَا أَصَابَ بِهِ مَن یَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ إِذَا هُمْ یَسْتَبْشِرُونَ    (الروم ( 30 ) آیه 48)

« خدا آن کسی است که بادها را می فرستد تا ابرها را برانگیزد پس آنرا در آسمان همانگونه که بخواهد می گستراند ومتراکم می گرداند در این هنگام باران را می نگری که از لابلای آن بیرون می آید و چون آن را به هر یک از بندگانش که بخواهد می رساند ، ناگهان شادمان می شوند »

 

حال سه مرحله ذکر شده در آیه فوق را با جزئیات بیشتری بررسی می کنیم :

مرحله اول :    " خدا آن کسی است که بادها را می فرستد ...."        

تعداد بیشماری حباب حاصل از کف اقیانوسها پیوسته می ترکند وباعث جهیدن ذرات آب درهوا می شوند پس این ذرات که سرشار از نمک نیز می باشند توسط بادها حمل شده وصعود کرده ووارد جو می شوند . این ذرات که آئیروسول خوانده می شوند بعنوان قله های آبی نامیده شده و ذرات بخارآب برخواسته سطح دره ها را در خود جمع کرده و ابری از قطرات را تشکیل   می دهند .

 

مرحله دوم :  " تا ابرها را برمی انگیزد سپس آنرا در آسمان همانگونه که بخواهد می گستراند ومتراکم می گرداند ..... "

از بخار آب متراکم شده در اطراف کریستالهای نمک یا ذرات بخار ابرها بوجود می آیند . بدلیل اندازه بسیار کوچک این قطرات موجود در ابرها ( با قطرحدود یکصدم تا دوصدم میلی متر) ، ابرها در هوا معلق می مانند ودر آسمان پخش می گردند.به همین دلیل است که آسمان را پوشیده از ابر می بینیم .

مرحله سوم : " ... در همین هنگام باران را می بینی که از لابلای آن بیرون می آید ... "

ذرات آبی که در اطراف بلورهای نمک یاذرات گرد و غبار جمع شده از بتدریج ضخیم تر شده و قطرات باران را تشکیل می دهند وسپس قطراتی که وزنشان از وزن هوا سنگین تر می شود از ابر جدا شده و بصورت باران به سوی زمین فرود می آیند .

 

همانگونه که قبلا گفته شد هر مرحله از تشکیل باران به آیاتی از قران کریم مرتبط  شده است وعلاوه بر آن ترتیب آنها نیز بدرستی بیان شده است و همچون سایر شگفتیهای موجود در طبیعت خداوند درست ترین توضیحات را در مورد این رخداد نیز در قران قرنها پیش از این بیان داشته است .

در آیه دیگری اطلاعات زیر در مورد تشکیل باران ارائه می شود :

 

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یُزْجِی سَحَابًا ثُمَّ یُؤَلِّفُ بَیْنَهُ ثُمَّ یَجْعَلُهُ رُکَامًا فَتَرَى الْوَدْقَ یَخْرُجُ مِنْ خِلَالِهِ وَیُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مِن جِبَالٍ فِیهَا مِن بَرَدٍ فَیُصِیبُ بِهِ مَن یَشَاءُ وَیَصْرِفُهُ عَن مَّن یَشَاءُ یَکَادُ سَنَا بَرْقِهِ یَذْهَبُ بِالْأَبْصَارِ

( سوره نور (24) آیه 43 )

« آیا ندیده ای که خداوند ابرها را ( از هر طرف ) می راند آنگاه آنها را به هم می پیوندد . سپس متراکم می سازد ، آنگاه باران را بنگری که از میان آن ( ابرها ) بیرون می آید ؟ و (نیز) از آسمان ، ازآن کوهها که در آن جا است تگرگ فرومی بارد ،وبه هرکه بخواهد آنرا می زند واز هرکه بخواهد بازش می دارد روشنی برقش نزدیک است که دیده ها را ازبین ببرد »

 

دانشمندانی که به مطالعه انواع ابرها می پردازند به نتایج جالبی در مورد تشکیل ابرهای باران زا دست یافته اند . ابرهای باران زا براساس مراحل وسیستمی معین ومشخص تشکیل می شوند . مراحل تشکیل یکی از ابرهای باران زا بنام کومولونیمبوس به این ترتیب است :

1)      مرحله رانده شدن : ابرها توسط باد حمل شده و جابجا می شوند .

2)      مرحله بهم پیوستن : آنگاه  به ابرها ی کوچک ( ابرهای کومولونیمبوس ) توسط ابرها جابجا شده و پس از آن به هم پیوسته ، ابر بزرگتری را به وجود می آورند .

3)      انباشته شدن : هنگامی که ابرهای کوچک به هم می پیوندند جریان بالا رونده در ابرها افزایش می یابد این جریان در مرکز ابر بیشتر از قسمتهای کناری است این جریان بالا رونده باعث رشد عمودی ابر       می گردد که این رشد عمودی ابر موجب می شود که بخشهای از آن در قسمتهای سرد جو قرار گیرد . جائی که قطرات آب وتگرگ شکل گرفته وبزرگ وبزرگتر می شوند وهنگامی که به اندازه ای بزرگ شدند که جریان بالا رونده هوا نتواند وزن آنها را تحمل کند آنها شروع به فرو افتادن به شکل باران یا تگرگ و .... می کنند .

باید به یاد داشته باشیم که هواشناسان اخیراً به این اطلاعات درخصوص تشکیل ساختار وعملکرد ابرها دست یافته اند که با بهره گیری ازتجهیزات پیشرفته مانند هواپیما ها ، ماهواره ها و کامپیوترها انجام گرفته است .

بدیهی است که اطلاعاتی که خداوند برای ما فراهم کره است به هیچ وجه در 1400 سال پیش نمی توانسته وجود داشته باشد .

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد